מתכון לסעודה מפסקת: מרק תפוח אדמה כרישה ואגוזים, עוף בתפוזים ואניס, ובריוש פטל לקינוח

ארוחה עתירה בנוזלים, ירקות, פחמימות מורכבות וכמובן – טעימה זאת הדרך לעבור את צום יום הכיפורים בקלות. אז מה בתפריט? מרק תפוח אדמה כרישה ואגוזים למנה ראשונה, עוף מתקתק בתפוזים אניס ודלעת לעיקרית וקינוח יפהפה של בריוש כוכב במילוי קרם פטל.

המתכונים באדיבות מחלקת התזונה של מותג מוצרי החשמל Teka.

 

מנה ראשונה: מרק תפוח אדמה, כרישה ואגוזים

לפני צום חשוב להרבות בנוזלים ולשלבם, בנוסף לשתייה מרובה, גם במנות עצמן. בנוסף, תפוחי האדמה הם פחמימה שמתפרקת לאט ומקנה תחושת שובע לאורך זמן

 

רכיבים

1 כרישה גדולה

½ בצל

500 גרם תפוח אדמה קלוף

50 גרם אגוזי מלך

ליטר וחצי ציר ירקות

¼ כפית אגוז מוסקט טחון

מלח ופלפל שחור לפי הטעם

שמן זית

 

הוראות הכנה

קוצצים את הבצל והכרישה, מחממים מעט שמן זית בסיר גדול (סיר המרק) ומטגנים עם קורט מלח עד שהם רכים. מוסיפים את תפוחי האדמה החתוכים לקוביות ומטגנים שתי דקות נוספות.

מוסיפים ציר ירקות, מניחים מכסה על הסיר, מביאים לרתיחה, וממשיכים לבשל עד שתפוחי האדמה התרככו.

מסירים מהאש, מוסיפים אגוזים קצוצים ואגוז מוסקט, ומשתמשים בבלדנר מוט לטחינת המרק. מוסיפים מלח ופלפל שחור לפי הטעם.

על מנת להפחית ערך קלורי: ניתן להחליף חצי מכמות תפוחי האדמה בפטריות. כמו כן ניתן להחליף אגוזי מלך בערמונים.

מרק תפוח אדמה
מרק תפוח אדמה כרישה ואגוזי מלך. צילום: סטודיו TEKA

 

מנה עיקרית: עוף בתפוזים ואניס, לצד שומר ודלעת

העוף הוא חלבון דל שומן, משביע מבלי להכביד, ומצוין לפני צום. הירקות המשולבים במנה עשירים בנוזלים, מינרלים וויטמינים שמסייעים לגוף לשמור על חיוניות במהלך הצום.

רכיבים

8 כרעי עוף (ניתן להסיר עור על מנת להפחית ערך קלורי)

2 בצלים

1 ראש שום שלם שטוף, ו-2 שיני שום קלופות

2 תפוזים

2 שומר

4 כוכבי אניס

1 צ'ילי

1 כפית אבקת ג'ינג'ר

300 גר' דלעת

15 מ"ל רוטב סויה

15 מ"ל חומץ

1 כפית סוכר חום

50 מ"ל מיץ תפוזים

מלח

שמן זית

 

הוראות הכנה

חממו מראש תנור ל-180ºC.

קלפו את הבצלים. חתכו אחד מהם לרבעים, וקצצו את השני דק.

כתשו את 2 שיני השום והניחו בצד להמשך. הוציאו את הזרעים מהצ'ילי, קצצו ושמרו להמשך.

קלפו את הדלעת, הוציאו את הזרעים וחתכו לקוביות, כמו כך חתכו את השומר לפלחים, קלפו את התפוזים וחתכו לרצועות (1 ס"מ עובי לערך).

חממו מחבת והזליפו מעט שמן זית, שיכסה את התחתית. כאשר השמן חם, הוסיפו את הכרעיים  הבזיקו מלח, וטגנו עד לקבלת צבע מוזהב משני הצדדים. הניחו אותם על תבנית אפייה.

באותה המחבת, הקפיצו את הבצל הקצוץ למשך מספר דקות הוסיפו את השום הכתוש כאשר הבצלים זהובים. הוסיפו את כוכבי האניס, הצ'ילי והג'ינג'ר למחבת, והקפיצו הכול יחד למשך מספר דקות נוספות.

הסירו מהאש והוסיפו את התערובת לכרעיים.

הוסיפו לתבנית את רבעי הבצלים, הדלעת, השומר ואת ראש השום, חתוך לחצאים לרוחב.

ערבבו בקערה רוטב סויה, חומץ, סוכר ומיץ תפוזים, מזגו את התערובת על  הכרעיים והירקות ואפו בתנור למשך כ-30 דקות בחום של 180ºC.

לאחר מכן, הוסיפו את פלחי התפוזים לתבנית הכרעיים ואפו למשך כ-15 דקות נוספות.

קינוח: בריוש כוכב במילוי קרם פטל

רכיבים

לבריוש:

600 גר' קמח תופח

250 מ"ל חלב (ניתן להחליף בחלב סויה לשומרי הכשרות)

10 גר' שמרים יבשים

חצי כוס סוכר

90 גר' חמאה (ניתן להחליף במחמאה לשומרי הכשרות)

2 ביצים

 

לקרם הפטל:

500 גר' פטל (ניתן להחליף בתות שדה, אוכמניות או פירות יער, בהתאם לנמצא)

½ לימון

3/4 כוס סוכר

1 ביצה

3 חלמוני ביצה

60 גר' חמאה (ניתן להחליף במחמאה לשומרי הכשרות)

 

לגימור הסופי של הבריוש:

1 ביצה

מעט חלב

 

הוראות הכנה

התחילו בהכנת קרם הפטל:

שימו את הפטל, חצי לימון וכפית סוכר בסיר, חממו על אש בינונית וערבבו עד לרתיחה. השאירו את הסיר רותח במשך כ-5 דקות עד לריכוך הפירות והאחדת התערובת. המחית שתתקבל של 400 גר' לערך. ניתן להשתמש במסננת על מנת להוציא את כל הגרגירים והזרעים למעדיפים מחית חלקה.

שברו ביצה לקערה, הוסיפו את החלמונים ואת שארית הסוכר וערבבו היטב עד לקבלת מרקם אחיד. הוסיפו את תערובת הביצים והסוכר למחית הפטל ונחמם על אש קטנה תוך הקפדה על גרוד תחתית הסיר עם כף עץ וערבוב מתמיד למניעת הדבקה.

אם בראשותכם מדחום הטמפרטורה הרצויה לחימום התערובת היא-72ºC. במידה ואין בראשותכם מדחום, הורידו את הסיר מהאש כשהקרם מתחיל להיראות סמיך. הוסיפו לקרם החמים את החמאה וערבבו בעזרת מיקסר עד לקבלת מרקם אחיד.

צננו בכלי זכוכית עד לטמפרטורת החדר, קררו במקרר לאחר מיכן.

בריוש כוכב עם קרם פטל. צילום: סטודיו TEKA

להכנת בצק הבריוש:

מחממים על אשר קטנה בסיר את החלב, מוסיפים סוכר וביצים ומערבבים להמסת הסוכר.

בקערה מערבבים את הקמח והשמרים.

ערבבו בין תערובת רטובה ליבשה באמצעות מיקסר (מקצף שטוח) או ידנית על ידי הוספת מעט מהתערובת היבשה לרטובה ערבוב. כאשר התערובת מסמיכה החליפו את המקצף השטוח בקרס ולושו במהירות הנמוכה ביותר עד לקבלת בצק (או לחילופית בלישה ידנית).

הוסיפו קוביות חמאה, אחת בכל פעם, ולושו במשך כ-15 דקות, עד לקבלת בצק אלסטי ורך. יש להקפיד על לישה יסודיות, במידה ולשים עם הידיים.

לפני הנחת הבצק על משטח העבודה, יש לפזר מעט קמח או שמן למניעת הדבקה.

אין צורך לעבד את הבצק במשך 15 דקות ללא הפסקה. על מנת להקל על העבודה ניתן ללוש את הבצק למשך 3 דקות ולאחר מכן לתת לו לנוח במשך 4 דקות ולהמשיך. כאשר הבצק מוכן, רך אחיד ואלסטי, צרו ממנו כדור גדול, הניחו את בקערה משומנת, כסו אותו ניילון נצמד והניחו במקום חמים לטפוח. בין שעה וחצי-לשעתיים עד שהבצק יכפיל את גודלו.

לאחר ההטפחה, הוציאו את הבצק מהקערה ולחצו עליו בעזרת הידיים בכדי להוציא את האדים.

חלקו את הבצק ל-3 חלקים, כסו אותם בבד ותנו להם לנוח במשך כ-5 דקות, כדי שתוכלו לעבוד עם הבצק ביעילות. לאחר מנוחה, רדדו את שלושת בצעי הבצק עד לקבלת 3 משטחים עגולים שקוטרם כ-30 ס"מ.

כסו שניים מהמשטחים בשכבה עשירה של קרם פטל, הניחו אותם זה על זה ומעליהם את המשטח האחרון ללא קם פטל.

עכשיו תוכלו לעצב את הבריוש בצורת כוכב: חתכו אותו ל-16 משולשים, הימנעו מלחתוך לחלוטין כל משולש, אין צורך לחתוך את מרכז הבצק.

סובבו כל חלק, שזרו את החלקים זה בזה והצמידו את הקצוות יחד.

כאשר הכוכב מוכן, כסו אותו בניילון נצמד והניחו לו לתפוח למשך כשעה.

ערבבו יחד ביצה עם כף חלב, וכאשר הבצק מכפיל את גודלו, הברישו אותו בתערובת.

חממו מראש תנור ב-180ºC ואפו את הבצק למשך כ-40 דקות.

הוציאו את הבצק מהתנור, צננו, ופזרו אבקת סוכר לאחר שהגיע לטמפרטורת החדר.

 

הערות:

– כאשר תחתכו את הכוכב, אתם עלולים לחתוך גם את מרכז הבצק. נסו להניח זכוכית או כלי על מרכז הבצק.

– ניתן להשתמש גם בפטל טרי או בפטל יבש.

– שמרו במקרר את קרם הפטל שלא השתמשתם בו לצורך המתכון, הוא יכול להישמר במקרר למשך שבוע שלם.

 

מוזמנים לעיין בכתבות נוספות בפודתי אוכל כשר

Be the first to comment

Leave a Reply

כתובת האימייל שלך לא תפורסם


*