מה נזכור מערב החג? בעיקר את החוויה הרגשית

ארוחת חג עם המשפחה
מחקר חדש מגלה מה באמת נזכור מערב החג. צילום: אן פלאש

לקראת המפגשים המשפחתיים של תקופת החגים רובנו טרודים בבחירת מתנה מרשימה, בישול מנות בלתי נשכחות או עריכת שולחן מעוצב, אך מחקר חדש מגלה שדווקא החוויה הרגשית היא שתיצרב בזיכרון לאורך זמן ושבה בעיקר כדאי להשקיע.

בעוד שרובנו עסוקים בימים אלו בליקוט מתכונים יצירתיים, קניית כלי שולחן ואביזרים ליצירת שולחן חג מפואר ורכישת מתנות מפנקות לחברים ולבני משפחה, מחקר חדש שמתפרסם על ידי אוניברסיטת שיקאגו מצביע על כך שאת כל אלו כנראה שלא נזכור בטווח הארוך.

במחקר בחנו החוקרים את הפעילות המוחית של נבדקים לא במצבים של עבודה או לימודים – בהם המוח מתרכז באופן יזום גם במידע שאינו מעניין כאשר הוא מזהה אותו כחשוב וחיוני, אלא בזמן פנאי – בעת צפייה בסרט או סדרה, וניסו להבין בעזרת בדיקת MRI וראיונות משלימים את המעורבות המוחית ברגעי צפייה שונים, מה מתוך החוויה שעברו משתתפי המחקר הם יזכרו לאורך זמן.

"המחקר יכול להתחבר לזיכרונות שאנחנו שומרים מאירועים שונים בחיים כמו לדוגמא ערבי חג, מאחר והוא בוחן את מידת תשומת הלב והזיכרון של המוח במצבו הטבעי – כאשר הוא לא "חייב" לזכור מידע ספציפי, ממש כמו בערבי חג שבהם אנחנו נמצאים בזמן פנאי ומנוחה למוח, בו אנחנו לכאורה לא עסוקים בשאלה מה נקלוט ונשמור בזיכרון לטווח הארוך. זאת, להבדיל מרוב המחקרים שבוחנים את רמת הזיכרון שלנו במבחני ידע כאלו ואחרים", מרחיב איתי עניאל מומחה בפיתוח אסטרטגיות לשיפור הזיכרון.

ממצאי המחקר מציגים שתי מסקנות מעניינות: ראשית, שאנשים שונים נוטים לזכור את אותם הדברים מקווי העלילה, לתאר את אותן הסצנות בתור הסצנות הזכורות ביותר, ולתאר את אותם הרגעים בתור הרגעים המשמחים, המותחים, המצחיקים או העצובים ביותר. המסקנה המעניינת השנייה נוגעת לעובדה שהפעילות המוחית הערה ביותר נצפתה ברגעים בהם צפו הנחקרים בתוכן רגשי.

כבר שנים שמומחים בתחום הזיכרון מבינים שכל מידע ייזכר טוב יותר כאשר מחברים אותו לחוויה, אך המחקר החדש מוכיח שגם כאשר המוח במצב פנאי או מנוחה הוא תר באופן בלתי מודע אחר מידע שנוגע ברגש – ומידע מסוג  זה ישפיע עלינו באופן משמעותי יותר ולמשך זמן רב יותר.

"אם משליכים את ממצאי המחקר לתקופת החגים הקרבה בהתייחס לארוחות, למפגשים ולחוויות המשפחתיות שהיא מביאה איתה, חשוב מאוד להשקיע בשיחה משמעותית עם הנוכחים, לשמור על אווירה רגועה, מפרגנת ותומכת, להימנע מחיכוכים, ויכוחים ומתח וליזום חוויות משפחתיות רגשיות חיוביות  – מאחר ודווקא את החוויות הללו נזכור בטווח הארוך וניקח איתנו הלאה לאורך זמן", מסכם עניאל

Be the first to comment

Leave a Reply

כתובת האימייל שלך לא תפורסם


*